1.Când simțim frica, în mod constant, manifestările ei sunt senzaţii de temere, neliniște şi deseori comportament de tip evitant.
Când simțim frică, ajungem să evităm aproape orice ține de aspecte relaționale, confruntări, asumări şi altele. În relațiile de cuplu, maritale sau de familie, frica se manifestă prin evitarea discuţiilor despre aspecte emoționale, ce țin de partener, relație în general sau legate de situații care ne-ar putea face să ne simțim inconfortabil.
2. Anxietate! Frica duce, de asemenea, la apariția anxietății. O astfel de stare poate fi observabilă uşor la persoane care sunt frecvent îngrijorate, agitate și care au dificultăți de concentrare.
3. Tipare negative de gândire. Când simțim frică, se poate întâmpla, foarte ușor, să avem gânduri negative, tipare de gândire care ne limitează sau blochează în faţa unor posibile soluții sau la identificarea de resurse pentru rezolvarea anumitor stări și situații de viață.
Unii oameni au tendința să catastrofeze şi își imaginează ce e mai rău (gândire de tipul alb-negru, bine-rău, corect-greșit) şi adoptă tipare cu care ajung să operaționalizeze și generalizeze în viața de zi cu zi. Sunt, de asemenea, persoane care tind să gândească în concluzii.
4. Frica creează probleme legate de încrederea de sine! Frica erodează relațiile; în primul rând pe cea cu sinele şi apoi relaţiile cu ceilalți.
Când unui partener de cuplu îi e teamă să nu fie rănit sau trădat, va avea probleme de încredere în partenerul său chiar și atunci când acesta din urmă nu i-a greşit cu nimic.
5. Sentimentul de frica poate fi resimţit şi organic şi poate activa reacţii precum: transpirația, sufocarea, tensiunea musculară etc.
De reținut că teama, ca și alte sentimente, este unul uman. Fără conștientizarea unei doze de frică nu am putea fi vigilenți în viața noastră. Ea ne ajută să fim prompți în anumite situații, să luăm atitudine și să ne protejăm. Dar, când starea de frică crește la un nivel critic, și ne copleșește, atunci are cu siguranță efecte negative asupra noastră și ne afectează starea de echilibru, relațiile etc.
În astfel de situaţii, ajutorul unui specialist vă poate fi util. Apelaţi cu încredere la un psihoterapeut care să vă ajute să lucrați și să vă transformați acea starea cel puțin într-una gestionabilă.
Valentina Şimon, psihoterapeut sistemic pentru cuplu şi familie
Sursă foto: https://online.uwa.edu/