09 Aug 2023
Există dovezi științifice care arată că traiul separat poate avea unele beneficii specifice în ceea ce privește consolidarea unei relații pe termen lung. De exemplu, un studiu din 2019 publicat în The Sociological Review a concluzionat că traiul la distanță poate întreţine o relaţie mai plină de satisfacţii şi dorinţă între parteneri, dar poate şi oferi cuplurilor o viziune mai clară despre cum ar arăta o căsătorie în cel mai bun caz de coabitare.
De asemenea, o relație de conviețuire în care se trăiește separat este posibil să conducă la rezultate diferite, în funcție de obiectivele sociale, culturale și personale ale celor implicaţi. În același studiu s-a constatat că, în țări precum România sau Bulgaria, unde familiile sunt mai tradiționale, oamenii văd o relație de concubinaj ca pe o etapă tranzitorie înainte de căsătorie, în timp ce în țări precum Franța, unde structura familiei este mai modernă, relațiile de concubinaj sunt văzute ca o alternativă la structura familiei tradiționale.
Înainte de a vă angaja într-un astfel de mod de convieţuire la distanţă ar fi bine să vă adresaţi măcar două întrebări:
1. Sunteți parteneri grozavi, dar colegi de cameră groaznici?
2. Sunteți parteneri grozavi, dar cu definiții diferite ale succesului?
O căsnicie reușită poate însemna lucruri diferite pentru oameni diferiți. În prezent, rolurile de gen pe care le atribuim în mod tradițional bărbaților și femeilor, statutul de părinte, precum și contextul cultural și societal al indivizilor joacă un rol important în modul în care relațiile evoluează în timp. Ceea ce a fost cândva o problemă maritală poate fi acum o oportunitate de evoluţie a evolua și de a se adapta la nevoile societății moderne.