Stabilirea unor standarde la nivelul oricărei relaţii, ajută persoanele implicate să mențină limite sănătoase şi să se asigure că nevoile și valorile lor sunt respectate. Atunci când aceste standarde sunt compromise sau coborâte, pot apărea nemulțumiri, resentimente și dinamici nesănătoase, în relaţie.
Pentru o bună dinamică a relaţiei este esențial să nu se facă compromisuri cu privire la valorile fundamentale. Insecuritățile personale, cum ar fi stima de sine scăzută, pot determina coborârea standardelor în mod semnificativ, pentru a evita un posibil abandon.
O concepție greșită, întâlnită frecvent şi care îi determină pe oameni să își reducă standardele relaționale este convingerea că pot schimba personalitatea sau comportamentul partenerului. Astfel se trec uşor cu vederea comportamente negative precum: inconsecvența, indisponibilitatea emoțională, lipsa de respect, lipsa de ambiție sau chiar necinstea şi concentrarea rămâne pe un posibil potenţial al partenerului.
Un semnal de alarmă cu privire la coborârea standardelor personale este atunci când tu ești cel care oferă și depune tot efortul. Practic, se întâmplă adesea atunci când unul dintre parteneri se sacrifică prea mult, neglijându-și propriile nevoi în speranța că dragostea lui va fi, în cele din urmă, reciprocă.
Sacrificiile sunt esențiale pentru menținerea unei relații sănătoase în care ambii parteneri pun uneori nevoile celuilalt pe primul loc. Însă, atunci când o singură persoană se sacrifică, în mod constant, fără reciprocitate, poate ajunge la saturaţie, epuizare emoțională, resentimente, chiar pierderea identității.
Este esențial să vă recunoașteți propria valoare și să acordați prioritate îngrijirii de sine, asigurându-vă că nevoile vă sunt satisfăcute.
Sursă: Psychology Today