09 Apr 2021

Vă invităm într-o scurtă incursiune către sine, cu ajutorul câtorva întrebări, pentru a conștientiza felul în care vă poziționați, în conversațiile cu partenerul de viață, cu precădere în cele pe care le considerați dificile sau care au un potențial crescut de conflict, cu mari diferențe de opinie.

Un aspect frecvent observat în interacțiunea cuplurilor este apariția inconștientă a luptei pentru putere, în care prioritară este apărarea dreptății fiecăruia. Partenerii consideră că își exprimă părerile, însă, în realitate, apără convingeri generale, prin judecăți de valoare.

O persoană care reproșează adesea celuilalt că este acuzat pe nedrept, poate, în realitate, să trăiască sentimente puternice de vinovăție și să înceapă să se apere printr-o formă nuanțată de victimizare, puternic reactivă.

Acest comportament comunicational își poate avea rădăcina în experiențe traumatice din copilăria timpurie, unde, cel mai probabil, a fost adesea criticat, nu i s-a acordat înțelegere și ascultare. O astfel de persoană va lupta să i se audă vocea. Pentru a putea să vă depășiți condiția de copil frustrat, e recomandat să vă definiți poziția emoțională comportamentală actuală, ca adult.

Am creat mai jos un scurt ghid axat în mare pe comunicarea verbală și comportamentală. Cu ajutorul lui puteţi să evidențiați câteva trăsături personale cu ajutorul cărora să conturați o imagine de sine, să extrageți concluzii, pentru ca, mai apoi, să vă gândiți la un nou mod de acțiune față de sine și, implicit, în relația cu partenerul.

Ca recomandare, scrieţi răspunsurile pe foaie și reflectați asupra lor mai mult timp dacă e nevoie. Discutați apoi cu partenerul și faceți schimb de păreri. În acelși timp, încercați să nu rămâneți la o fază de identificare, ci poziționați-vă cu bunăvoință și curiozitate față de voi înșivă și răspunsurile celuilalt.

 

1.Cu ce situație considerați că vă confruntați în momentul de față în viața dumneavoastră? Dar acum în prezent în relația din viața dumneavoastră?

2.Atunci când vă aflați într-o discuție, cum alegeți, ca adult, să vă exprimați diferențele de opinie? Descrieți în termeni explicativi!

3.Care vă sunt criteriile după care oferiți un răspuns partenerului dvs. de dialog? (Cu ce scop spuneți ceea ce-i spuneți? Ce urmăriți să obțineți?)

4.Ce gesturi ați observat că faceți? Descrieți-vă comportamentul și gestica!

5.Care vă este tonul vocii în comunicarea cu partenerul?

6.Cum vă dați seama că este nevoie să modelați/îmbunătățiți sau să schimbați un comportament sau atitudine a dumneavoastră?

7.Ce perioadă tranzitați în viața dumneavoastră personală? În ce moment al vieții considerați că vă aflați?

8.Cine credeți că vă ajută cel mai mult să tranzitați această perioadă? Specificați cum?

9.Cum vă imaginați că apar schimbările pe care vi le doriți în viața dumneavoastră personală? Faceți o scurtă descriere!

10.Cine considerați că nu ar trebui să intervină atunci când doriți să acționați în sensul schimbării? (sau al optimizării/îmbunătățirii situației. Fiți cât mai specific și personal!)

 

Continuați următoarele începuturi de fraze cu ceea ce vă vine prima dată în minte:

 

Consider că certurile/dezacordurile vor continua dacă EU……………….

Consider că certurile/dezacordurile ar continua dacă EA/EL …

Consider că dezacordurile/certurile s-ar diminua dacă EU ..……………..

Consider că dezacordurile s-ar diminua dacă EA/EL …………………..

Uneori partenerului îi este dificil cu mine, pentru că Eu……… ………

Cel mai bun lucru la mine într-o relație este…………………………..

 

Valentina Şimon, psihoterapeut sistemic pentru cuplu şi familie