Să mă iubesc pe mine însumi (însămi), dar CUM?
“Iubește-te pe tine însăți!” am citit asta de-atâtea ori încât aproape că m-aștept s-o aud și la radio, ca acele mesaje repetitive:”Pentru o viață fericită iubește-te pe tine însăți!”. Ușor de zis! Dar cum să faci asta, rămâne de multe ori un mister nedeslușit!
Poate c-ai citi-o și tu și ți-ai spus: ”Gata! De mâine vreau să mă iubesc pe mine!” și, cu puterea pe care ți-o dă hotărârea de moment, ți-ai propus o listă de lucruri pe care de mâine să ți le spui sau să le faci pentru tine. Te-a ținut hotărârea o zi, poate o săptămână, după care ai alunecat ca pe un tobogan, la vale, în binecunoscuta nemulțumire de sine.
Ți-ai adus aminte atunci de toți apropiații care ți-au spus de-atâtea ori că ai atâtea motive să te simți bine și mândru(ă) de tine în timp ce-ți înșiră realizările tale. Căutând să te convingi și tu de asta, le-ai rememorat rând pe rând așteptând ca ele să-ți dea acea super-putere a iubirii de sine. Dar ele, amintirile, s-au încăpățânat să rămână reci, goale de energie și sterpe.
Te-ai revoltat: ”de ce mi se-ntâmplă asta? De ce nu pot să mă simt mândru(ă) și împlinit(ă) când am atâtea motive?” iar dacă ai avut curajul să primești răspunsul, mintea ta a început să deruleze vechi amintiri ale experiențelor tale în care te-ai simțit de neiubit, respins(ă), disprețuit(ă), neacceptat(ă), învinovățit(ă)… o durere adâncă a început să-ți inunde pieptul și ai înțeles: ”cum pot să mă iubesc pe mine însumi(însămi) dacă în adâncul meu simt și gândesc că NU MERIT! NU SUNT SUFICIENT DE…ca să merit!”.
Dacă citind, te-ai regăsit în vreun fel în această descriere, continuă să-ți dorești pentru tine să ajungi la acea stare de bine și împlinire! Ești întru totul îndreptățit(ă) să-ți dorești asta și meriți! Doar că ai nevoie de o altă abordare! Continuă să faci ceea ce ai făcut până acum și a dat roade, iar pentru acele situații în care rămâi împotmolit(ă) de fiecare dată, caută ghidare, sprijin la specialiștii care ți-l pot oferi. Poate fi un drum lung și anevoios uneori, dar amintește-ți că e călătoria ta către (în sfârșit!) a te iubi pe tine însuți(însăți)!
Isabela Alexandru, consilier de dezvoltare personală (0723.30.36.97)
Metode pentru neutralizarea stresului
Există în farmaciile naturiste, cu precădere, suplimente nutritive cu efecte de reducerea stresului şi a stărilor de anxietate. Ca specialist, am încercat să găsesc câteva metode care să aibă acelaşi efect, poate chiar mai mult şi care să devină parte din stilul nostru de viaţă.
Activitatea fizică
Aproape orice formă de activitate fizică poate acționa ca o eliberare de stres, poate stimula endorfinele care dau o stare de bine, dar şi alte substanțe chimice neuronale naturale care sporesc sentimentul de bunăstare. Şi când vorbim de o activitate fizică, nu mă refer doar la sport, ci şi la o plimbare, o sesiune de jogging uşor sau chiar munca în grădină.
Alegeţi alimentele sănătoase şi evitaţi obiceiurile nesănătoase
Consumul de alimente sănătoase face parte dintr-un stil de viaţă sănătos. Cu cât mai multe fructe, legume și cereale integrale introduceţi în alimentaţia zilnică, cu atât vă veţi simţi corpul mai uşor.
Din nefericire, unele persoane pot face față stresului doar cu ajutorul unor obiceiuri nesănătoase cum ar fi consumul excesiv de cofeină sau de alcool, fumatul, mâncatul prea mult sau utilizarea de substanțe ilegale. Însă astfel de obiceiuri pot fi controlate cu bunăvoinţă şi perseverenţă.
Alegeţi relaxarea sub formă de meditație şi râdeţi mai mult
În timpul meditației, aveţi ocazia de a vă concentra atenția și liniști fluxul dezordonat de gânduri care ar putea să vă copleşească și să vă provoace stres.
Şi, e important să ştiţi, râsul ușurează încărcătura emoţională şi provoacă schimbări fizice pozitive în organism.
Creaţi relaţii cu cei din jur
Contactul social este o bună măsură antistres, deoarece poate oferi distragerea atenției, poate aduce sprijin emoţional și vă poate ajuta suportați mai uşor atât suișurile, cât și coborâșurile.
Acţionaţi voluntar cu diverse ocazii şi fiţi creativ prin muzică
Voluntariatul pentru o organizație de caritate, poate fi o activitate revelatoare. Poţi învăţa mai multe despre tine şi cei din jur, dar poţi obţine şi satisfacţie oferind ajutor. Practic, te ajuţi pe tine în timp ce îi ajuți pe alții. De asemenea, a asculta sau cânta muzică este un alt mod de a elibera stresul din organism şi poate diminua tensiunea musculară.
Dormiți suficient
Stresul vă poate crea probleme cu somnul. Somnul este modul prin care creierul și corpul dumneavoastră se reîncarcă. Majoritatea adulților au nevoie de aproximativ 7 până la 9 ore de somn în fiecare noapte.
Căutați consiliere
Terapia poate fi o idee bună, dacă vă simțiți copleșit sau într-un punct din care nu mai ştiţi direcţia bună pe mai departe. De asemenea, puteți să vă gândiți la terapie dacă vă faceți multe griji, în general, dacă aveți probleme în îndeplinirea sarcinilor de din rutina zilnică sau în îndeplinirea îndatoririlor la locul de muncă, acasă sau la școală.
Valentina Şimon, psihoterapeut sistemic pentru cuplu şi familie
Sursăfoto: www.zazzle.com
Cum gestionăm atacurile de panică
În cazul atacurilor de panică, senzațiile fizice sunt atât de puternice încât pot fi asemănătoare cu cele ale unui atac de cord. Atacurile de panică sunt fie un simptom al unei tulburări de panică, fie o manifestare a unei stări generale de anxietate.
În cazul unui atac de panică există câteva instrumente pe care le puteţi folosi pentru ca manifestările să vă pară mai puțin înfricoșătoare:
1. Atacurile de panică apar adesea cu senzaţii de genul: furnicături, amețeli, respirație greoaie și abundenţă de gânduri. Încercările de a lupta cu aceste senzaţii, pot duce la epuizare. Deși este contraintuitiv, oferiţi-vă timp pentru a le observa şi lasaţi-vă să treceţi conştient prin episod. Astfel puteţi reduce din intensitatea lui. Încercaţi o anticipare a trăirilor.
2. Atacurile de panică vă pot face să vă simțiți că pierdeţi controlul. În astfel de situaţii, poate fi util un exerciţiu de respiraţie în care să implicaţi întregul corp. Astfel, îl puteţi conştientiza mai uşor şi îl puteţi folosi ca ancoră în realitate, în caz de nevoie. O altă modalitate de ancorare în timpul unui atac poate fi frecarea mâinilor sau a picioarelor goale pe o suprafața unui scaun, a unui covor sau a unei canapele sau strângerea în mână a unui cub de gheaţă.
3. Atunci când trăiţi un atac de panică, partea emoțională a creierului denaturează comenzile. Hormonii de stres inundă creierul și corpul trece pe modul de supraviețuire. Angajarea părţii raţionale a creierului în domolirea emisferei emoţionale este una dintre cele mai eficiente terapii pentru anxietate și panică. De exemplu, raționamentul verbal poate ajuta etichetarea şi înţelegerea senzaţiilor neplăcute, ca erori trecătoare: “Acum simt aşa, va fi neplăcut puţin, dar va trece”.
O altă modalitate de trece mai uşor peste atacul de panicăeste angajarea raţuinalului în sarcini care necesită abilități motorii sau cognitive (spălat de vase, sortat de rufe, cuvinte încrucișate etc.)
Dacă se întâmplă să aveți mai multe atacuri de panică într-o zi sau dacă constatați că sunteți în mod constant îngrijorat de faptul că aveți astfel de manifestări, aplelaţi la un profesionist în domeniul sănătății mintale. Discuţiile şi întâlnirile cu el vă pot fi de mare folos.