Familia şi maternitatea

Familia şi maternitatea

06/10/2020

Se spune că maternitatea este cea care schimbă o femeie. 

Tendința generală de interpretare este, de obicei, morală și dusă la superlativ şi, în multe cazuri, situația este una fericită atât pentru mama, cât și pentru întreagă familie. Însă, atunci, când resursele mamei, din varii motive, nu sunt în mod natural prezente, apar dificultăți majore în trăirea maternității.

Maternitatea, în mod direct, are de-a face cu mama, dar la nivel funcțional, implicit include cuplul și toată familia. Cele mai mari provocări în procesul de transformare, pe ciclurile vieții de familie, le întâmpină cuplurile tinere care trec brusc de la stadiul de tineri fară copii/cuplu necăsătorit la cel de familie cu copil mic.

Acest stadiu provoacă resursele personale emoționale și metodele de adaptare ale tinerilor părinți. Din acest motiv, maternitatea este etapa cu cea mai mare rată de predispoziție la conflict, la neînțelegeri, etapa în care deseori iese la iveala tiparul afectiv și de interacțiune al fiecărui partener de cuplu.

În perioada de început a maternității contextul devine mult mai puternic pentru mamă și e mult mai mult decât ceea ce o mama își “propune” sau se așteaptă să fie. Nevoile copilului dau nota de intensitate a contextului nou creat.

Ulterior, în copilărie, contextul sau climatul familial devine mai puternic pentru copil fiindcă începe să împrumute tot mai mult din stilul familiei și al relațiilor dintre adulți.

Pentru ca familia să fie cât mai aproape de un echilibru, e indicat ca mama să ofere sprijin copilului, iar tatăl să o sprijine pe mamă în etapele prin care trece.

Valentina Şimon, Psihoterapeut sistemic pentru cuplu și familie

Sursa foto: https://www.ohb.scot.nhs.uk/


Urmariti-ne

Video recent

Povești terapeutice pentru mari și mici

În cadrul Mini-proiectului "Emoțiile mele și ceilalți" a fost partener, alături de Grădinița Socială cu Program Normal "Benita", Liceul Creștin și Grădinița "Logos" și Colegiul Național "Liviu Rebreanu" Bistrița. Prin acest proiect... citește mai mult

Solidari în lupta contra COVID-19

Specialiştii de la Simon Institute of Psychology and Psychotherapy au decis să răspundă unor nevoi imediate din sistemul de sănătate, acordând asistenţă psihologică gratuită farmaciştilor...

Urmatorul eveniment